(Wy)rafinowana kwatera petrokoncernu

„Paliwa kopalne niedługo się wyczerpią” to myśl, która przebija z pomysłu na siedzibę największego hiszpańskiego koncernu paliwowego. Nowoczesny, przejrzysty i niearogancki zespół budynków zaprojektowano jak uczelniany kampus.

De La Hoz to nazwisko znane w Hiszpanii. Buduje głównie w Madrycie i rodzinnej Kordobie, ale od kilku lat wygrywa też konkursy w Budapeszcie, Bukareszcie, Warszawie i Dubaju. Rafael de La Hoz Castanys rocznik 1955 kieruje pracownią z biura w centrum Madrytu. Wcześniej robił to jego słynny ojciec Rafael de La Hoz Arderius, a jeszcze wcześniej dziadek Rafael de La Hoz, który założył studio w 1920 roku.

Biurowce stanowią spory odsetek w portfolio studia. Ale zdecydowanie nie wyglądają na kopie jednego pomysłu. Nawet jeśli zlecenia są podobne, jak brief od firm Telefonica i koncernu paliwowego Repsol. Obie dysponowały dużymi prostokątnymi działkami poza ściślym centrum, obie chciały w nowych siedzibach zebrać pracowników rozrzuconych po różnych częściach miasta.

Kampus dla 14 tysięcy pracowników narodowego operatora Telefonica © Rafael de La Hoz Arquitectos

Kampus dla 14 tysięcy pracowników narodowego operatora Telefonica © Rafael de La Hoz Arquitectos

Otoczony zwartą zabudową dziedziniec stanowiący miejsce spotkań to idea wykorzystywana już w domach starożytnego Rzymu, średniowiecznych klasztorach i kampusach uniwersyteckich XX wieku. Duch współpracy tych ostatnich był inspiracją dla architektów siedziby koncernu. Podobnie pomyślany jest park biurowy na poznańskim Grunwaldzie, z Pixelem jako pierwszym z pięciu budynków ustawionych wokół zielonego patio. W niewysokiej zabudowie łatwiej wykorzystać synergię pomiędzy działami, a trudniej stworzyć hierarchiczne relacje wewnątrz firmy, jak w wieżowcach, gdzie wysokość piętra jasno określa pozycję w strukturze.

Tereny zielone zajmują jedną trzecią działki © Rafael de La Hoz Arquitectos

Tereny zielone zajmują jedną trzecią działki © Rafael de La Hoz Arquitectos

Rośliny posadzone są także na tarasach i dachach budynków © Rafael de La Hoz Arquitectos

Rośliny porastają także tarasy i dachy budynków © Rafael de La Hoz Arquitectos

Nowa siedziba została zbudowana w miejscu dawnych zakładów należących do koncernu. Ulica Mendez Alvaro, przy której stanął kompleks, prowadzi przez dawną dzielnicę przemysłową w południowym Madrycie, zmieniającą się właśnie w mieszkaniową i biurową. Codziennie dojeżdża tu do pracy prawie cztery z ponad czterdziestu tysięcy pracowników Repsola. Zasiada przy biurkach rozstawionych na 123 tysiącach metrów kwadratowych i pewnie zachwyca się inteligencją budynku zamiast pracować.

Budynek jest poprzecinany na wszystkich kondygnacjach korytarzami łączącymi pomieszczenia ogólnodostępne © Rafael de La Hoz Arquitectos

Budynek na wszystkich kondygnacjach przecinają korytarze łączące pomieszczenia ogólnodostępne © Rafael de La Hoz Arquitectos

Architekci wybrali roślinny mające niewielkie zapotrzebowanie na wodę © Rafael de La Hoz Arquitectos

Architekci wybrali roślinny mające niewielkie zapotrzebowanie na wodę © Rafael de La Hoz Arquitectos

De La Hoz wykorzystał innowacyjne rozwiązania architektoniczne zwiększające wydajność energetyczną, komfort użytkowania i ochronę środowiska. Budynki czerpią energię z paneli fotowoltaicznych i pomp ciepła. Jej zużycie i zużycie wody kontrolują dziesiątki systemów, włącznie z układem monitorującym jakość powietrza wewnątrz. Koncern twierdzi, że jego siedziba jest jednym z najbardziej ekologicznych budynków w Europie i na dowód pokazuje certyfikat LEED Platinum.

Dachy pokryte panelami słonecznymi © Rafael de La Hoz Arquitectos

Dachy pokryte panelami słonecznymi © Rafael de La Hoz Arquitectos

Stalowa konstrukcja budynku © Rafael de La Hoz Arquitectos

Stalowa konstrukcja budynku © Rafael de La Hoz Arquitectos

Ponad sto stalowych ram opasujących budynki, każda o wadze 50 ton i prawie 24 metrach wysokości, ma w założeniu architekta zdefiniować przemysłowy charakter kompleksu. Jednak główną funkcją gigantycznych żyletek jest ochrona przed nasłonecznieniem 45 tysięcy metrów kwadratowych szklanej elewacji.

Imponujące stalowe ożebrowanie © Rafael de La Hoz Arquitectos

Imponujące stalowe ożebrowanie stanowiąze ramy do podwójnej szklanej elewacji © Rafael de La Hoz Arquitectos

Widok od ulicy Mendez Alvaro © Rafael de La Hoz Arquitectos

Widok od ulicy Mendez Alvaro © Rafael de La Hoz Arquitectos

Siedziba Repsola nie odgradza się od sąsiadów. Zielony dziedziniec i kawiarnie dostępne są dla przechodniów, stanowiąc jedyny plac miejski w okolicy.

Wejście na dziedziniec wprost z ulicy © Rafael de La Hoz Arquitectos

Wejście na dziedziniec wprost z ulicy © Rafael de La Hoz Arquitectos

Kawiarnia w centrum dziedzińca © Rafael de La Hoz Arquitectos

Kawiarnia w centrum dziedzińca © Rafael de La Hoz Arquitectos